gfgmjj.gif

Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009

Logicomix





Εντυπωσιακή επιτυχία σημειώνει στο εξωτερικό και μάλιστα σε δύσκολες αγορές το βιβλίο του Απόστολου Δοξιάδη, το οποίο μεταφράστηκε και κυκλοφορεί στα Αγγλικά , Ολλανδικά , Γαλλικά.


Το «Logicomix» είναι το έβδομο βιβλίο σε προπωλήσεις στο Αμαζόν, με πρώτο το «Χαμένο σύμβολο» του Νταν Μπράουν. Μέχρι χθες βρισκόταν στη δεύτερη θέση των μπεστ σέλερ για τα γκράφικ νουβέλ στο αγγλικό Αμαζόν, οπου παραμένει συνεχώς επί 33 ημέρες. Αλλά και η 24η θέση στα μπεστ σέλερ όλων των κατηγοριών είναι αξιομνημόνευτη.

Η κριτική, επίσης, υποδέχεται με ενθουσιασμό το «Logicomix». Ο κριτικός των Κυριακάτικων Times έγραψε ότι το βιβλίο «είναι πολύ πιθανώς το καλύτερο γκράφικ νουβέλ που έχει διαβάσει ποτέ»


Ο αρχαίος Αθηναίος Ευβουλίδης είχε πει: «Συμπολίτες μου, τώρα σας λέω ψέματα». Και δημιούργησε θέμα: Αν όντως λέει ψέματα, λέει την αλήθεια. Αλλά αν λέει την αλήθεια, λέει ψέματα.

Με αυτό το παράδειγμα Λογικής στην αρχή του βιβλίου του Logicomix, ο Απόστολος Δοξιάδης βάλθηκε πέρυσι να μας τρελάνει- ή να μας λογικέψει- μέσα από την εξιστόρηση της ζωής του Μπέρτραντ Ράσελ, του «σταρ της Αναζήτησης», ενός ανθρώπου που ερωτεύτηκε, παντρεύτηκε τέσσερις φορές, φυλακίστηκε, παραφρόνησε, και το μόνο που τον κρατούσε από την αυτοκτονία ήταν η αγάπη του για τα μαθηματικά. 


Παρ ότι το Logicomix γράφηκε αρχικά στα αγγλικά από τον εμπνευστή του, σε συνεργασία με τον γνωστό θεωρητικό της Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας Χρίστο Χ. Παπαδημητρίου και τους καλλιτέχνες του κινούμενου σχεδίου Αλέκο Παπαδάτο και Αννι ντι Ντόνα- απαίτησε επτά χρόνια σχεδιασμού και συγγραφής -, η Ελληνίδα εκδότρια του Ικαρου κυρία Κατερίνα Καρύδη ειχε μία φαεινή ιδέα: να πρωτοβγεί το βιβλίο στην Ελλάδα.
Ο Δοξιάδης ανταποκρίθηκε, έκανε ο ίδιος τη μετάφραση στα ελληνικά, το βιβλίο έγινε μπεστ σέλερ πρώτα στην Ελλάδα και τον Σεπτέμβριο του 2009 ήρθε η ώρα να κυκλοφορήσει πια στην Αγγλία και στην Αμερική από τον βρετανικό οίκο Βloomsbury, τον περίφημο εκδότη τού Χάρι Πότερ.



Το βιβλίο Logicomix, που υπογράφει μαζί με τον Χρίστο Παπαδημητρίου και το οποίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ικαρος τον Σεπτέμβριο του 2008, εξάντλησε την πρώτη έκδοση των 10.000 αντιτύπων, έκανε άλλες δύο εκδόσεις των 15.000 αντιτύπων και ετοιμάζεται τώρα για τέταρτη έκδοση. Αυτό ήταν μόνο μια παγκόσμια πρώτη, όπως είχε ανακοινωθεί εξ αρχής. Η συνέχεια ηταν ακόμη καλύτερη.

Ετσι έχουμε το φαινόμενο του εφετινού εκδοτικού φθινοπώρου: ένα Ελληνικό βιβλίο ξεπούλησε την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας του στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Μεγάλη Βρετανία, περιελήφθη στις προτάσεις των καλύτερων βιβλίων της χρονιάς από τοΝew Statesman,
ακολούθησε εμφάνισή του στις κριτικές του «Sunday Βook Review» των Νew Υork Τimes, βρέθηκε στην πρώτη θέση της graphic novel λίστας των Νew Υork Τimes, στην τέταρτη θέση στον κατάλογο των graphic novel του Βρετανικού ηλεκτρονικού βιβλιοπωλίου.



Στην Ολλανδία, όπου κυκλοφόρησε στις αρχές Οκτωβρίου, πούλησε 12.000 αντίτυπα στις πρώτες πέντε ημέρες. Στην Εκθεση Βιβλίου της Φραγκφούρτης που ακολούθησε πωλήθηκαν τα δικαιώματα του βιβλίου σε πολλές άλλες χώρες, από την Κίνα ως την Τουρκία και από το Ισραήλ ως την Ιταλία.

Η ξέφρενη πορεία του βιβλίου στη διεθνή εκδοτική αγορά έκανε τον διευθυντή μεγάλου βιβλιοπωλείου στην Αθήνα να πει «κανένα ελληνικό βιβλίο δεν έκανε τόσες πωλήσεις τα τελευταία 30 χρόνια», και η φράση αυτή πέρασε στο wikipedia όπου το Logicomix κατέχει ήδη ξεχωριστό λήμμα.



Στη λίστα με τα καλύτερα βιβλία του 2009 της έγκυρης αμερικανικής έκδοσης των επαγγελματιών του εκδοτικού χώρου Ρublishers Weekly υπάρχει η αγγλική έκδοση των ποιημάτων του Καβάφη Τhe Collected Ρoems of C.Ρ. Cavafy σε μετάφραση του Ντάνιελ Μέντελσον και το Logicomix των Απόστολου Δοξιάδη και Χρίστου Παπαδημητρίου.


Η πλοκή του Logicomix, θυμίζει ρωσική κούκλα ματριόσκα: τρεις ιστορίες βγαίνουν η μία μέσα από την άλλη.


Πρώτα παρακολουθούμε τον Απόστολο Δοξιάδη και τους συνεργάτες του να κινούνται σαν σύγχρονοι μυθιστορηματικοί ήρωες στη σημερινή Αθήνα και να διαφωνούν όσον αφορά το νόημα της ιστορίας τους, προβάλλοντας ως πρωταρχικό το αίτημα της εποχής μας, την αναζήτηση βεβαιοτήτων. Επειτα ο Μπέρτραντ Ράσελ γίνεται ο ήρωας αλλά και ο αφηγητής της ιστορίας του καθώς εξιστορεί την περιπέτεια της αναζήτησης των Θεμελίων των Μαθηματικών και τη δική του πολύχρονη και αγωνιώδη προσπάθεια να εντοπίσει στη Λογική την απάντηση στα βαθύτερα ερωτήματα της ανθρώπινης σκέψης. Και στο τρίτο μέρος παρακολουθούμε τη συνάντηση του Ράσελ με τους μεγάλους διανοητές που πρωταγωνίστησαν σε αυτή την αναζήτηση, τον Φρέγκε, τον Χίλμπερτ, τον Πουανκαρέ, τον Βιτγκενστάιν, τον Γκέντελ και τον Τούρινγκ. Οι περισσότεροι πλήρωσαν βαρύ τίμημα για τη γνώση τους, την τρέλα. Ωστόσο ο Δοξιάδης- άξιος επίγονός τους - μοιάζει να βγήκε αλώβητος από τη διαδικασία.





Περισσότερες πληροφορίες θα βρειτε στην ιστοσελίδα των δημιουργών εδω.



( Πηγή :  LOGICOMIX  ,ΤΟ ΒΗΜΑ )

20 σχόλια:

kariatida62 είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα είδηση!
Επιτέλους και μια επιτυχία...

Ερατώ είπε...

Πολύ ενδιαφέρον!
Επιτέλους να νιώσουμε και μια φορά "εθνικά υπερήφανοι"!
Πραγματικά μια σημαντική πρωτιά και το βιβλίο φαίνεται πρωτότυπο.

zeidoron dtsoukas είπε...

Αρη πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση!
Συγχαρητήρια στους δημιουργούς του πρωτότυπου βιβλίου.
Καλό Σαββατοκύριακο!

thalassamov είπε...

Μόλις μου έδωσες μια υπέροχη ιδέα για δώρο γενεθλείων...κι ένα για μένα!
:))))))))))))))))))))))))))))))))))

Φιλάκια σου πολλά Άρη μου!

Μαρια Νικολαου είπε...

Ενδιαφερουσα ενημερωση
Καλη σου μερα Αρη και καλο ΣΚ

Βάσσια είπε...

Τι ευχάριστο να διαβάζουμε για την Ελλάδα θετικές ειδήσεις.
Μπράβο στον κ. Δοξιάδη και τους συνεργάτες του.
Δεν το γνωρίζω το έργο , αλλά ποτέ δεν είναι αργά.
Πολύ καινοτόμο και διαφορετικό - για τα χωρικά μας ύδατα-.

Καλημέρα
:-)

Lilith είπε...

Ακούγεται και φαίνεται πολύ ενδιαφέρον!
Καλοφτιαγμένο, με φαντασία (ακόμα και το βίντεο του making of) και - έτσι για αλλαγή - σε ευρωπαϊκές και αμερικάνικες προδιαγραφές!
Συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα.
Θα συμφωνήσω με τους προηγούμενους σχολιαστές... Δεν είναι κάθε μέρα που νιώθουμε, σαν Έλληνες, μια τέτοιου είδους περηφάνια.

Καλημέρα Άρη μου.

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Προοδεύομεν ως ΄Ελληνες.
΄Αρη μου πολύ ενδιαφέρουσα η πρωτότυπη αυτή είδηση για το ελληνικό μας ...δαιμόνιο
Καλο σου Σ/Κ!!!

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

ΕΛΕΝΑ είπε...

Mπράβο στον Ελληνα κ. Δοξιάδη, που μας κάνει περήφανους με την πρωτιά του!
Μακάρι να έχουμε την τύχη να χαρούμε κι άλλες τέτοιες επιτυχίες από συμπατριώτες μας!
Καλό Σαββατοκύριακο!

Ρίκη Ματαλλιωτάκη είπε...

Eιλικρινα χαίρομαι πάντα όταν ένα πνευματικό πόνημα στέφεται απο επιτυχία!!

lidia είπε...

hola amigo hermoso blog el tuyo y ojala hablara griego...pues no...
t dejo mi ms cariñoso saludo y GRECIA es una belleza por lo poco que vi cuando estuve, por miconos,atenas...poco ms
un abrzo y bienvenido a mi blog!
lidia.la escriba
www.deloquenosehabla.blogspot.com

logia είπε...

μπραβο!!!!

πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση!!!

την καλημέρα μου

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ενδιαφέρον ακούγεται! Να τι θα ζητήσω δώρο για τη γιορτη μου! χαχα .
Μακάρι Αρη μου, να ακούμε για τέτοιες πρωτιές Ελλήνων συχνότερα..
Καλή Κυριακή σου εύχομαι... (εχει λιακάδα σήμερα... καλή βόλτα... )

ανέμη είπε...

Πάντα ενδιαφέρουσες οι αναρτήσεις σου Άρη..
Να είσαι καλά και καλό σου βράδυ.

Maria Tzirita είπε...

Συγχαρητήρια στον συμπατριώτη μας! Είδες, τα αληθινά ταλέντα πάντα αναγνωρίζονται... Φιλιά Άρη μου, καλή βδομάδα!

Osiris είπε...

Φοβερή ιδέα την βρίσκω...
Εύγε!
...Και σε σένα, για τα ενδιαφέροντά σου. ;)

Καλή σου μέρα και καλή εβδομάδα Άρη.

Cya

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ.ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΙΑ.ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ Κ ΔΟΞΙΑΔΗ.

ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ.

marianaonice είπε...

Ti ενδιαφέρον!
Και τι ωραία παρουσίαση!
Όλο καινούρια πράγματα μας μαθαίνεις ανά τον κοσμο Άρη!
Νασαι καλά!
:))
Καλό Σ/Κ!

Νίκος Διακογιάννης είπε...

Μπράβο και πάλι μπράβο. Τέτοια προβολή στο εξωτερικό για κάτι που έρχεται από τον κόσμο των κόμικς είναι σπάνιο φαινόμενο. Και ακόμηκαλύτερα. Καλησπέρα, Αριστόδημε. Χαιρετισμούς από τη Νϊσυρο!

Ανώνυμος είπε...

seo google bomb ar carro de ar de carro ar ar carro carro ar